Hisztamin allergia táblázat

Mi az a hisztamin intolerancia, vagyis hisztamin allergia?

A hisztamin érzékenységnek is nevezett betegség egy nagyon változatos és kellemetlen tünetsort produkáló elváltozás, ami egyre több embert érint a fejlett országokban. A hisztamin egy hormon, melyet szervezetünk is termel, de külsőleg – táplálék formájában – is beviszünk testünkbe. A hisztamin elsősorban a gyulladásos megbetegedések során jelentkezik szervezetünkben. Ha azonban valamilyen okból kifolyólag nem tudjukhisztamin allergia tünete megfelelően lebontani és túl sok halmozódik fel testünkben, akkor azonnal kellemetlen tüneteket észlelhetünk magunkon. A magas hisztamintartalmú ételekről lejjebb találsz hisztamin allergia táblázatot. Ilyen például a az arcpír, vagy a test más tájain jelentkező pirosság vagy kiütések, viszkető foltok. Puffadás, hasi görcsök, emésztési elváltozások, a nőknél pedig a megszokottnál fájdalmasabb menstruációs görcsök. Intoleranciát jelezhet még a nehézlégzés, heves köhögés, orrfolyás és a gyakori tüsszentés is. Talán a legijesztőbb tünet a megváltozott, hevesebb szívdobogás, a vérnyomás ingadozások és az erős, migrénes fejfájás.

Hogyan deríthető ki, hogy hisztamin allergiás vagyok?

hisztamin táblázat Ha ezeket magunkon is tapasztaljuk, akkor nagy valószínűséggel szervezetünk nem tudja lebontani a hisztamint, ezért felgyűlik és irritációt, érzékenységet okoz. Hogy erről megbizonyosodjunk, elég egy vérvizsgálatot elvégeztetnünk, mely speciálisan a DAO enzim (ez segíti a hisztamin lebontását) jelenlétét vizsgálja a szervezetben. Az eredmény alapján dietetikus szakemberrel olyan változatos, finom és szinte minden igényt kielégítő étrendet lehet összeállítani, ami kerüli a magas hisztamintartalmú (vagy a hisztamintermelés fokozását elősegítő) élelmiszerek fogyasztását. 1-2 hónap tudatos táplálkozás után a tünetek csökkennek, sőt akár teljes mértékben elmúlnak!

Hisztamin táblázat

Az itt bemutatott táblázat tartalmazza a legnépszerűbb, legtöbbet fogyasztott ételek hisztamin tolerancia szintjét, így saját magadnak ki tudod válogatni a megfelelő ételeket. Ha azonban nem szeretnél számolgatni és válogatni, inkább egy profi dietetikusra bíznád az étrended összeállítását – így kizárva a hibázás lehetőségét – látogass el a MoDiet oldalára!

Az ételek melletti szám mutatja a tolerancia értéket.

  • 0 = Jól tolerálható a szokásos mennyiségben
  • 1 = Mérsékelt tünetek, kisebb mennyiségben rendben
  • 2 = Nem tolerálható, jelentős tünetek már kisebb mennyiség esetén is
  • 3 = Nagyon rosszul tolerálható, erős tüneteket okoz

0tojássárgája0brokkoli, brokkoli1mandula0kukorica
2tojásfehérje, tojás albumin, ovalbumin0rozmaring1mogyoró0Kukoricapehely
0Krémsajt1 zöldborsó, cukorborsó, sárgaborsó3dió0zab
0Mozzarella sajt1hagyma nagy mennyiségben intoleranciát okoz1mandula1Kenyér, pékáru:élesztő miatt
0Tej, pasztörizált (PAST- tejtermékek) tej –2bab, karós bab (Vicia faba), lóbab, disznó bab1mogyoró2Hajdina – ha  nem teljesen hámozott.
0Tej, UHT tej 2Chili, piros, friss3dió0áfonya
0Túró2hüvelyesek (szója, bab, borsó, lencse … )0margarin0alma
0Vaj2paradicsom0olívaolaj0Cseresznye – ellentmondásos
1Tejföl,2savanyúság1napraforgóolaj – alkalomszerűen és ritkán nem probléma0dinnye (kivéve görögdinnye – ez erősen pozitív)
0Baromfi hús (csirke, pulyka, kacsa, fürj, stb.), csak a friss2spenót0burgonya, tárolt, hámozatlan, hámozott2Banán (Minél zöldebb, annál több tolerálható talán)
1Sertéshús, friss, kezeletlen – Ellentmondásosak az adatok.0cékla0édesburgonya2eper
2A darált marhahús – frissen használja0jégsaláta0főtt rizs max. – ha 4 ° C-on 12-24 órán át tároljuk2Kiwi
3Felvágottak kis adagban esetleg elfogadhatóak lehetnek.0Saláta, Iceberg saláta: lásd jégsaláta0édesburgonya2mandarin
0Hal,  frissenn fogott.1padlizsán0Kukoricapehely1gomba általában
3Hal fagyasztott, hűtött3savanyú káposzta0zab0fahéj, fahéjrúd, fahéj por
3Tonhal0oregano1Kenyér, pékáru:élesztő miatt2mustár, mustármag, mustármag por