A hisztamin érzékenységnek is nevezett betegség egy nagyon változatos és kellemetlen tünetsort produkáló elváltozás, ami egyre több embert érint a fejlett országokban. A hisztamin egy hormon, melyet szervezetünk is termel, de külsőleg – táplálék formájában – is beviszünk testünkbe. A hisztamin elsősorban a gyulladásos megbetegedések során jelentkezik szervezetünkben. Ha azonban valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk megfelelően lebontani és túl sok halmozódik fel testünkben, akkor azonnal kellemetlen tüneteket észlelhetünk magunkon. A magas hisztamintartalmú ételekről a lenti hisztamin allergia táblázat nyújt információkat. Ilyen például a az arcpír, vagy a test más tájain jelentkező pirosság vagy kiütések, viszkető foltok. Puffadás, hasi görcsök, emésztési elváltozások, a nőknél pedig a megszokottnál fájdalmasabb menstruációs görcsök. Intoleranciát jelezhet még a nehézlégzés, heves köhögés, orrfolyás és a gyakori tüsszentés is. Talán a legijesztőbb tünet a megváltozott, hevesebb szívdobogás, a vérnyomás ingadozások és az erős, migrénes fejfájás.
Ha ezeket magunkon is tapasztaljuk, akkor nagy valószínűséggel szervezetünk nem tudja lebontani a hisztamint, ezért felgyűlik és irritációt, érzékenységet okoz. Hogy erről megbizonyosodjunk, elég egy vérvizsgálatot elvégeztetnünk, mely speciálisan a DAO enzim (ez segíti a hisztamin lebontását) jelenlétét vizsgálja a szervezetben. Az eredmény alapján dietetikus szakemberrel olyan változatos, finom és szinte minden igényt kielégítő étrendet lehet összeállítani, ami kerüli a magas hisztamintartalmú (vagy a hisztamintermelés fokozását elősegítő) élelmiszerek fogyasztását. 1-2 hónap tudatos táplálkozás után a tünetek csökkennek, sőt akár teljes mértékben elmúlnak!
Az itt bemutatott hisztamin allergia táblázat tartalmazza a legnépszerűbb, legtöbbet fogyasztott ételek hisztamin tolerancia szintjét, így saját magadnak ki tudod válogatni a megfelelő ételeket. Ha azonban nem szeretnél számolgatni és válogatni, inkább egy profi dietetikusra bíznád az étrended összeállítását – így kizárva a hibázás lehetőségét – látogass el a MoDiet oldalára!
Az ételek melletti szám mutatja a tolerancia értéket.
0 | tojássárgája | 0 | brokkoli, brokkoli | 1 | mandula | 0 | kukorica |
2 | tojásfehérje, tojás albumin, ovalbumin | 0 | rozmaring | 1 | mogyoró | 0 | Kukoricapehely |
0 | Krémsajt | 1 | zöldborsó, cukorborsó, sárgaborsó | 3 | dió | 0 | zab |
0 | Mozzarella sajt | 1 | hagyma nagy mennyiségben intoleranciát okoz | 1 | mandula | 1 | Kenyér, pékáru:élesztő miatt |
0 | Tej, pasztörizált (PAST- tejtermékek) tej – | 2 | bab, karós bab (Vicia faba), lóbab, disznó bab | 1 | mogyoró | 2 | Hajdina – ha nem teljesen hámozott. |
0 | Tej, UHT tej | 2 | Chili, piros, friss | 3 | dió | 0 | áfonya |
0 | Túró | 2 | hüvelyesek (szója, bab, borsó, lencse … ) | 0 | margarin | 0 | alma |
0 | Vaj | 2 | paradicsom | 0 | olívaolaj | 0 | Cseresznye – ellentmondásos |
1 | Tejföl, | 2 | savanyúság | 1 | napraforgóolaj – alkalomszerűen és ritkán nem probléma | 0 | dinnye (kivéve görögdinnye – ez erősen pozitív) |
0 | Baromfi hús (csirke, pulyka, kacsa, fürj, stb.), csak a friss | 2 | spenót | 0 | burgonya, tárolt, hámozatlan, hámozott | 2 | Banán (Minél zöldebb, annál több tolerálható talán) |
1 | Sertéshús, friss, kezeletlen – Ellentmondásosak az adatok. | 0 | cékla | 0 | édesburgonya | 2 | eper |
2 | A darált marhahús – frissen használja | 0 | jégsaláta | 0 | főtt rizs max. – ha 4 ° C-on 12-24 órán át tároljuk | 2 | Kiwi |
3 | Felvágottak kis adagban esetleg elfogadhatóak lehetnek. | 0 | Saláta, Iceberg saláta: lásd jégsaláta | 0 | édesburgonya | 2 | mandarin |
0 | Hal, frissenn fogott. | 1 | padlizsán | 0 | Kukoricapehely | 1 | gomba általában |
3 | Hal fagyasztott, hűtött | 3 | savanyú káposzta | 0 | zab | 0 | fahéj, fahéjrúd, fahéj por |
3 | Tonhal | 0 | oregano | 1 | Kenyér, pékáru:élesztő miatt | 2 | mustár, mustármag, mustármag por |